keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Muistokirjoitus


'Kultakimpale'

Tämän bloggauksen piti käsitellä mennyttä kesää ja syksyä koiraharrastusten osalta ja vähän viittailla tulevaisuuden näkymiin ja toiveisiin. Piti.
Tästä tuleekin muistokirjoitus, ei ehkä sellainen 'oikea' muistelma, siihen mulla ei ole vielä voimia mutta tässä surussa rämpimisessä minua auttaa kun saan puhua tai kirjoittaa.

Sallia ei enään ole. Poissa, ikuisesti.

Tuntuu ihan käsittämättömältä, tyrmistyneenä valvoin koko viime yön ja varmaan seuraavankin. Mulla on koko ajan levoton olo, tunnen Sallin läsnäolon kun se painautuu jalkopäähän nukkumaan tai kiepsahtaa sohvalle viereeni tai kolisten eteisen naulakon alle ja huokaa tyytyväisenä. Tai kuinka se nappaa välillä lelun romukopastaan ja kantaa sitä syliini - vedetään, heitä! Se on vahvasti läsnä vaikka on poissa.

Eilen iltapäivällä klo 16 hämärän aikaan olimme lenkillä Lohinivantien toisella puolen. Pakkanen oli jäätänyt jänkät ja polut mukavaksi kulkea ja iloitsin miten taas aukeaa talvilenkkeilyurat. Ihan reitin alkupäässä Salli ja Rasta syöksyvät pusikkoon, vaikka en siellä mitään havainnut eikä sieltä kuulunut mitään ääniä. Viheltelin koiria pois ja Gipsyn kanssa samalla jatkoimme matkaa eteenpäin. Sitten kuului kauhea rääkäisy - voi ei!! Salli!! Tunnistin sen Sallin hätähuudoksi ja se tuntui tulevan metsästä joka rajoittuu Lohinivantiehen. Sen jälkeen ei kuulunut mitään. Huusin Rastaa ja Sallia nimeltä samalla kun juoksimme Gipin kanssa tielle päin. Rasta tulee vastaan parta huurussa ja läähättäen, Sallia ei näy. Ajattelin että se on taas loukkaantunut jonnekin keskelle metsää ja lähdimme tyttöjen kanssa etsimään halkoen metsää kohti tietä. Koirat vetivät kovasti kohti Lohinivantietä ja lähistöllä olevaa kotimökkiämme.

Sieluuni on ikuisiksi ajoiksi piirtynyt tien pientareella odottava lohduton näky..tumma, liikkumaton hahmo. Huusin Sallia ja siinä juostessani tajusin heti että Salli on kuollut. Polvilleni vajosin siihen rakkaan koirani viereen ja nostin Sallin syliini, silitin vielä lämmintä päätä ja poskea, suusta valui verta. Salli oli jäänyt auton alle ja saanut iskun päähänsä ja kuollut välittömästi, olivat Rastan kanssa syöksyneet tielle metsäkauriin perässä. Paikalle saapui naapurini jonka auton takapenkille nostimme Sallin. Itse juoksin Gipsyn ja Rastan kanssa lähellä olevaan kotipihaan. Kotona terassilla pitelin kuollutta mutta vielä lämmintä koiraa sylissäni. Pertti oli soittanut Raisalle ja yhdessä istuimme siinä järkyttyneinä. Kiedoimme Sallin ruumiin vihreään hakuhuopaan, samaan mikä niin monet kerrat on ollut maalimiehellä piilona hakuharkoissamme. Sallin huopa.

Tiesin että marraskuussa routa ei ole vielä syvällä joten saisimme Sallin haudattua Vaattojärven mummolaan rantakoivikkoon Hanin vierelle. Viimeisen yön Sallin jäähtynyt ruumis makasi huopaan käärittynä omalla kotiterassillaan. Sinä yönä minä en nukkunut lainkaan, lepäsin kyllä Rasta ja Gipsy kainalossani mutta raastava tuska ei anna sijaa unelle tulla.

Tänään hautasimme Sallin isän ja äitin kanssa. Siinä Hanin vieressä on Sallin viimeinen maja. Hautaan Salli sai mukaansa rakkaan Nemo-pehmokissan. Kesällä laitan haudalle kiven, kuten olen tehnyt kaikille rakkaille edesmenneille koirilleni, Rinalle, Hanille ja Petralle.
Minun lapselliseen uskomukseeni kuuluu koirien taivas, sateenkaaren maa, jossa me kaikki kerran vielä kohtaamme.

Salli rakas, sinä puutut niin paljon. Meillä on niin tyhjää ilman sinua.
Minun on pakko lopettaa, suru ja ikävä pakkautuu sydämeen ja kyyneleet sumentavat silmäni. Tiedän että aika parantaa ja järki voittaa tunteen - mutta se ei voita helpolla.
"Tuonen lehto, öinen lehto, siell on hieno hietakehto, sinnepä lapseni saatan"
-Aleksis Kivi

24 kommenttia:

Minna T kirjoitti...

Töissä olen... enkä pysty itkemättä lukemaan tätä kirjoitustasi... en vaikka kuinka yritän... Oli niin raskas ilta eilen minullakin... Ja tämä päivä... Sydän on ihan lytyssä ja kurkkua kuristaa teidän puolesta... Palataan... Minna ja Hunks

Unknown kirjoitti...

Itku tuli... Kaikki omat menetykset mielessä tietää tarkalleen miltä sinusta tuntuu...

Annu kirjoitti...

Ei ole sanoja. Kyyneleet tulvii silmiin. Olette ajatuksissani.

Raisa kirjoitti...

Tassunjäljet sydämissämme.

Karo kirjoitti...

Niin lähellä, mutta niin kaukana. Sydän lytyssä ja solmussa, kurkkua kuristaa täälläkin.

Voimia,
Karo, Lara & Neve

Anonyymi kirjoitti...

Voi, Minna, olen niin pahoillani!

Katja kirjoitti...

Ei löydy sanoja, joilla lohduttaa. Sinulla on monet muistot rakkaasta ystävästä,joiden voimalla jaksaa eteenpäin.
Halaus Minna.

Sari ja moppikööri kirjoitti...

Tämä on niin väärin...Kyyneleet virtaa kun luen tätä .Päivän olette olleet mielessä. Joka kerta kun katson meidän porukan painia tulette mieleeni.Nyt teitä on vain sinä ja Gipi ja Rasta.Ei enää sitä Salli sipulia teidän mukana.tai Salli kulkee aina mukana tiedän sen mutta tuska ja ikävä raastaa pitkään.Voimia Minna .Minä uskon koirien taivaaseen ja niin hullulle kuin se kuulostaa minulla on omista esedmenneistä koirista karvatuppu joita käyn vieläkin koskemassa aina välillä..Kyllä kyllä se taivas on olemassa

Unknown kirjoitti...

Kaunis kirjoitus Minna, kyllä on ollu mullaki niin pahamieli...koita nyt kuiten jaksaa...(:

Noora & co kirjoitti...

Tuntuu niin hirvittävän pahalta teidän puolesta, koko ajan. Voi vain kuvitella tyhjyyden, tuskan ja ikävän. Salli oli hieno koira - vielä joskus ilo siitä, että se kuitenkin oli täällä, edes tämän ajan, helpottaa tuskaa. Lämpöisiä ajatuksia ja jaksamista lähetämme sinne.

Virpi kirjoitti...

Pala kurkussa ja haava sydämessä luin kirjoitustasi. Olen myötäiloinnut taivaltasi Sallin kanssa pikkupennelistä riemukkaasti ja railakkaasti elämäänsä eläväksi briardtytöksi. Salli tuntui toiveittesi täyttymykseltä, kun tapasimme Rovaniemellä pari vuotta sitten. Tuska repii ja raastaa varmasti palasiksi, menetyksesi on liian suuri. Kunpa voisin auttaa, ottaisin kantaakseni osan tuskastasi. Salli tassuttelee Koirien Kauniissa Taivaassa, se on olemassa ja Salli on läsnä elämässäsi, kauneimpana muistona ainiaan.

Outi kirjoitti...

Meillä täällä on haikeat tunnelmat... Olihan Salli meidän "ensirakkaus" joka toi tämän ihanan rodun elämäämme. Ei tule toista samanlaista...Muistoissamme.

Tara,Momo+Pätkis kirjoitti...

Sydän lytyssä ja pala kurkussa olen ajatellut teitä eilisillasta lähtien. Niin hirvittävän epäreilua. Vaikka en ikinä ehtinyt Sallia tavata, teki tyttö vaikutuksen kirjoitustesi ja kuvien välityksellä. Minäkin uskon koirien taivaaseen. Ja kauniissa muistoissa Salli on aina läsnä.

Lämpöisiä ajatuksia meiltä kaikilta teille. Pia ja Tara, Momo&Pätkis

Sinikka Kemistä kirjoitti...

Voi Minna, otan osaa :`(

Elisabeth ja Mauno kirjoitti...

Lämmin halaus ja uskoa tyhjyyden keskelle. Poissa mutta kuitenkin läsnä. Kirjoituksesi sai kyyneleet virtaamaan poskille. Itke ja sure tarpeeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Voi apua.. ei ole pitkä kun katsoin elokuvan Hachiko ja itkin kun koira menetti isäntänsä. Itkin sitä kiintymystä ja lojaalisuutta mitä Hachiko isääntäänsä kohtaan tunsi koko loppu elämänsä ajan.
Nyt luen teidän kuulumiset ja itken kun Emäntä menettää koiransa.. sama kiintymys ja lojaalisuus. Tuntuu niin pahalta teidän puolesta ja samalla kumpuaa muistot samanlaisesta kokemuksesta Hanikoirani kanssa http://www.netikka.net/aimer/honey.htm

T.HEIDI ja Ami

Voimia Teille!

Tuula, Helmi ja Tuuli kirjoitti...

Voi Minna, aivan kamalaa. Liian lyhyeksi jäi iloisen ja energisen koiratytön elämä. Kyyneleet valuu täälläkin. Lämmin halaus ja voimia suuren surun keskellä.

Annamari kirjoitti...

Kyynelittä ei tätä pysty lukemaan eikä edes käsittämään. Miksi näin äkkiä, kuka taivaassa tarvitsi Sallia enemmän kuin te täällä ? ...

"Hyvän aikaa ei voi mitata,
eikä sydämesi lämpöä."

Suunnattomasti lämpimiä ajatuksia, Annamari & Tao & pikku-Peppi

Minnis kirjoitti...

Ei tätä voi edelleenkään käsittää todeksi. Kyyneleet valuen on ajatukset olleet teidän luona. Tuntuu niin pahalta.

Maikki kirjoitti...

"Nyt olen vapaa ja mukana tuulen, saan kulkea rajalla ajattomuuden.
Olen kimallus tähden, pilven lento,
kasteisen aamun pisara hento.
En ole poissa, vaan luoksesi saavun, mukana jokaisen nousevan aamun ja jokaisen tumman illan myötä toivotan sinulle hyvää yötä."

Jaksamista ja voimia suuressa surussa. :´(
-Maikki, Ippi & Lotta-

Susku ja pojat kirjoitti...

Lämmin osanotto Minna. Aivan liian aikaisin päättyi Sallin elämä :'( Koirien taivas on olemassa, aivan varmasti. Voimia ja jaksamista suuren surun keskellä!

Anonyymi kirjoitti...

Voimia sinulle Minna! Kyyneleet on tulvineet täälläkin vaikka Salli on minulle tullut tutuksi lähinnä vain ylpeän kasvattajan kertoessa saavutuksista..
T. Menna ja lunnit

MinnaV kirjoitti...

Lämmin osanotto suureen suruusi.

"Minä saatan sinut pehmeään lehtoon,
koirille varattuun ikuiseen kehtoon.
Tuuditan uneen kuin pehmoiseen lumeen.
Silitän kerran, itken kesäsateen verran.
Ihan kaikesta kiitän,
muistot lohdukseni elämäni kirjaan liitän."

-MinnaV ja bc:t

Saana, Prinssi ja Riitta kirjoitti...

Tänään muistamme kaikkia heitä, jotka ovat tähtiä, enkeleitä. Pilven reunaa katsomme, rauhaa syvää sinne toivomme. Siellä nukkuu joku tärkeä, rakas, joka liian aikaisin lähti. Siksi toivomme kirkasta yötä, sillä taivaalla hän on kirkkain tähti...otamme osaa suruun...