maanantai 24. syyskuuta 2012

Tavoitteet kasassa!


Syyskuu on jo lopuillaan ja kauden tavoitteet saavutettuna vähän niinku 'varkain'. Ei mulla ollut mitään isoja odotuksia Rastan suhteen keväällä, tarkoitus oli reenata peltojälkeä siinä Rillan reenien ohessa ja sitten syksyllä katsoa tilannetta - kisataanko vai ei.
Oman jännityksensä suunnitelmiin tuo erikoisjälkikoepaikkojen vähyys. Lapissa ei järjestetty yhtäkään koetta tänä kautena ja Oulun seudulla vain kolme ( yksi keväällä ja kaksi syksyllä). Ilahduttavinta oli että lopulta onnistuin saamaan koepaikan peräti kolmeen syksyn kokeeseen, Ouluun (kahteen) ja Kalajoelle. Heti ensimmäisestä kokeesta meillä tärppäsi tuloksekkaasti, joten hyvillä mielin sain perua ne muut paikat.

Sunnuntaiaamuna pimeydessä klo 4.30 starttasimme reenikaveri Satun kanssa kohti Siikajokea ja Paavolan peltoja. Mukaan Satun farkkusitikkaan pakattiin sakemanninarttu Lore ja minun turrit Rasta ja seuraneiti Rilla.
Onneksi pari päivää aiemmin oli tullut tieto, että ykkösen jäljet onkin heinäpohjalla ja kakkosen mullalla. Meillä ei ole Rastan kans yhtäkään multajälkeä pohjalla, joten olisin perunut osallistumisen multapellolle. Raukkamaista ehkä, itse ajattelen asiaa pelkästään realistisesti.
Rasta menee jo nyt teknisesti osaamisen äärirajoilla, mulle on ollut alusta lähtien selvää että pistehaarukka 70-80p on meille se realistisin tavoite. On ollut valtava työ vääntää vauhdikkaasti etenevästä metsäjälkikoirasta askel askeleelta jäljestäväksi peltojälkikoiraksi. Monta kesää ja syksyä on uurastettu Järvirovan pelloilla, hiottu tekniikkaa lyhyellä nurmella ja tehty kulmatyöskentelyä tarkemmaksi eri variaatioin ja vinkein. Esineilmaisua en koskaan alkanut muuttamaan, Rasta tuo esineet käteen molemmissa lajeissa.

Sunnuntain kokeessa saimme arvonnassa jäljen numero 3. Rasta lähti paalulta hienosti etenemään mutta ensimmäisen suoran lopussa kaksi peltopyytä pärähti lentoon viereisestä pusikosta ja Rastan eteneminen pysähtyi siihen, se kääntyi kohti minua ja tuli vastaan noin parin metrin päähän tuijottamaan...pitkän hiljaisuuden jälkeen annoin varovaisen käskyn 'jälki' ja koira käänsi suunnan ja jatkoi jäljestämistä - HUH! Kulmista kolme sujui hyvin, yksi jopa erinomaisesti, loput kolme sitten heikommin ja yksi jopa isolla tarkistuksella molempiin suuntiin. (taas huh!).

Rasta paalulla
kuva: Satumarja Stenman

Esineet ilmaistiin kaikki ja tuotiin vauhdikkaasti perille asti. Kahdella viimeisellä suoralla Rasta oli selvästi väsynyt, se jäljesti suu auki ja kuono ylempänä. Ei kuitenkaan pientä reagointia lukuunottamatta noteerannut harhajälkiä lainkaan. Pääsimme jäljen loppuun ja huojentuneena ja onnellisena sain luovuttaa neljä esinettä tuomarille loppuilmoittautumisen yhteydessä. En siinä vaiheessa, kaikista vaikeuksistamme johtuen, uskaltanut ajatellakaan tulosta ja mahdollista koulutustunnusta. Erikoisjäljellä arvostellaan lähtö ja jokainen suora erikseen, sekä kulmat ja esineiden ilmaisu, joten pitkän arvostelupuheen jälkeen tuomarin ilmoittamat pisteet 72 ja niiden myötä koulutustunnus FH1 tuntuivat huikean hienoilta ja ennen kaikkea TYÖVOITOLTA!

Pitkällä suoralla
kuva: Satumarja Stenman

Esine!
kuva:Satumarja Stenman

Erikoisjälki 1 on 1200 askelta pitkä, 3h vanha, sisältäen seitsemän suoraa ja kuusi kulmaa, neljä esinettä ja kaksi harhajälkeä. Tuomari ja jäljentekijä seuraavat koirakon mukana koko jäljen. Meidän koe oli Oulun palveluskoirayhdistyksen (OPKY) järjestämä Siikajoella, tuomarina oli Juhani Petäjistö.
Suuret onnittelut FH1 koularista komealla 84 pisteellä reenikaverilleni Satulle ja spn Lorelle (Bar-Mixin Jeronika)! Kiitos matkaseurasta ja kyydistä!

Olen ikionnellinen tästä tuloksesta, minun ensimmäinen erikoisjäljeltä ja kaikenkaikkian neljäs FH1-koulari briardille Suomessa. Hyvä Rasta, minun pikkusvedu!
Ylimääräisenä bonuksena voin tämän käyttötuloksen myötä anoa nyt Rastalle Suomen Muotovalion arvoa ja tilata WCC:n (workingclasscertificate) Ruotsin näyttelyjä ja serttijahtia käyttöluokassa varten. Kivaa! :)

FI MVA BH FH1 TK1 Lacrosse Teenah Noir
kuva: Raisa Hartikainen

Rasta - muotovalio!
kuva: Raisa Hartikainen

Tämän kauden tavoitteet on nyt koiraharrastuksen osalta kasassa. Rillan kanssa reenit jatkuu pellolla ja metsissä ja toki paljon tottista. Rasta keskittyy tokon avoimenluokan liikkeisiin ja mahdollinen avostartti on suunniteltu ensi talvelle.

Ei kommentteja: