torstai 7. kesäkuuta 2012

Hakuopissa

Rovaniemen palveluskoirakerho järjesti pk-leirin Hirvikarissa 1.-3.6.2012. Hakuun oli saatu niin mielenkiintoinen kouluttaja että itsekin varasin paikan kuunteluoppilaaksi lauantaiksi. Hakukoulutukseen oli tarjolla kahdeksan koirakkopaikkaa ja tietysti paikat oli ensisijaisesti suunnattu kerhon aktiiveille ja talkoopisteitä keränneille harrastajille. Itse en ole vuosiin kerholle talkoillut, johtuen juurikin pitkästä välimatkasta, joten suuntasin kuuntelemaan ja toimimaan tarvittaessa maalimiehenä.
Kouluttajana toimi Reija Nieminen, moninkertainen haun SM-mitalisti ja Suomenmestari 2010 malinoissillaan "Ara" Eloketun Etiäinen.

Itelle hain koulutuksesta lähinnä 'uusia tuulia' eli koulutustapoja ja vinkkejä nuoren koiran hakukoulutukseen sekä samalla oppia omalle hakuryhmällemme ja koirillemme. Varsinaiset reenikoirakot saivat leirin alkupalaverissa selostaa oman koiransa ongelmia, joihin sitten pureuduttiin reeneissä. Kuunteluoppilaan näkökulmasta ongelmia oli onneksi monenlaisia kuten oli odottavissakin, sen verran eri ikäisiä ja eri koulutusvaiheessa koirat olivat. Puhumattakaan eri ilmaisutavoista (rulla tai haukku) ja eri roduista, joukossa oli belgien ja sakemannin lisäksi porokoira, amstaffi ja riiseni.

Omalla kohdallani, Rillan koulutusta ajatellen, suurin 'valaistuminen' oli ihan siinä Reijan perusperiaatteessa - hakukoulutus on pitkälti tehokkaan risteilyn opettamista eri variaatioin. Näitä eri tapoja esiteltiin useita, oli 'norjalaista sekametsää', canista (muistaakseni Canis-lehdessä esitelty tapa, siitä nimitys), IT (Ismo Tabell)-tekniikkaa. Tein leirin päätteeksi pari sivua muistiinpanoja itelleni, pitää jossain vaihessa Rillan reenien edetessä kirjata niitä tänne blogiinkin, virtuaaliseen säilöön.


Nuoren aloittelevan koiran koulutuksessa Reija aloittaisi perinteisillä tuuli-hauilla eli tuulta hyväksi käyttäen koiran kanssa kuljetaan alueella ja maalimiehet löytyvät 'vahingossa' iloisesti runsailla kehuilla ja palkoilla palkaten. Tuuliharjoitusten tarkoitus on tietenkin avata koiran nenä ja maalimiehen löytäminen ilmavainuilla. Tuuliharjoituksista siirrytään keskilinja-lähetyksiin pakenevilla, haamuilla ja mielikuvilla ja aina suorapalkoilla. Tämän tyyppistä harjoitusta tehdään 50-70 kertaa eli n.1-1,5 vuotta sisältäen risteilyharjoituksia sisääntuloineen ja yliheittoineen, tyhjiä otetaan mukaan pikkuhiljaa reenien edetessä.


Ilmaisuharjoitukset tehdään kentällä tai erikseen jossain muualla kuin radalla tai miksei hakuradallakin mutta ilman muuta risteilyttämistä. Ilmaisu kytketään mukaan varsinaiseen ratareeniin vasta sitten, kun koiralla on risteily hallussaan ja vahva maalimiesmotivaatio. Erikseen opetettavissa ilmaisuissa hallinta korostui, koira ei saa olla röyhkeä palkantoivossa ja kaikki palkkaaminen tapahtuu lopulta ohjaajan luvan kautta. Koira odottaa maalilla rauhallisesti maassa ja siitä ohjaajan tultua vierelle koiran on otettava katsekontakti ohjaajaan ennen kuin vapautetaan palkalle. Ilmaisureeneissä harjoitellaan myös umpipiilot tavallisten pressulla peitettyjen maalimiesten lisäksi.


Reija korosti kovasti hakureenien iloisuutta ja 'helpottamista' vanhojen jo kisaavien koirienkin kanssa, oman koiransa kanssa hän joka kevät aloittaa 'vauvareeneistä' ja läpi reenikauden koira saa vaihtelevasti suorapalkkoja, pakenevia 'jäniksiä' ja varsinaisia ilmaisuja kiintorullalla.


Todella mukava ja antoisa päivä tuli vietettyä aurinkoisessa mutta tuulisessa Hirvikarissa. Ihana oli tavata ja porista sekä reenailla vanhojen tuttujen reenikamujen kanssa, Minna M, Nella, Outi ja Laura unohtamatta uusia hakuun hurahtaneita harrastajia lahjakkaineen koirineen.
Kiitos koko porukalle ja koutsillemme Reijalle.

Tämän postauksen kuvissa on Rilla-lilla eilisissä vesisadereeneissä täällä Sieppijärvellä, meidän omassa reeniryhmässämme on nyt täysi höyry päällä, ollaan ihan hakuun hurahtaneita kaikki! :D


Kuvat(c)Anna-Leena Nordberg

1 kommentti:

Minna T kirjoitti...

Hau hau ja terkut täältä Kajaanista! I-ha-na tuo eka kuva! Ihan kuin joku jättijäkälä olisi päälle hyökkäämässä... :))) Mutta Rillahan siinä on tulossa intopinkeenä reenilöimään. Hauskaa hakukesää koko teidän porukalle!