sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Luonnetestissä

Kovin vaiherikkaan viikonlopun päätteeksi ja hyvin 'vaihtelevissa' tunnelmissa kirjoitan tätä blogimerkintää. Tuntemukset ovat tosiaankin vaihdelleet puhtaasta raivosta ja pettymyksestä hämmentyneeseen iloon.
Lauantaiaamu alkoi 'raivon tunteella' kun matkalla Rovaniemelle auto sippas Pelloon Rovaniementien varteen...virrat hävisivät ja matkanteko tyssäsi siihen! Ei muuta kuin vara-autoa soittamaan isältä ja samalla kuumeinen pohdinta millä sipannut auto saataisiin hinattua takaisin kotiin ja huoltoon. Sain onneksi siirrettyä Sallin luonnetestin viimeiseksi koiraksi, joten mikäli saisin vara-auton järjestymään niin ehtisimme testiin. Pari tuntia siinä istuskelimme koiruuksien kanssa tien poskessa ja puhelin kävi kuumana...lopulta vara-auto järjestyi ja oma autokin saatiin kotiin ja maanantaiksi huoltoon.

Luonnetestipaikalla Terhi oli jo kohtapuolin vuorossa Ninjan kanssa, joten ehdin juuri ja juuri seuraamaan molemmat koirat - Ninjan ja Sennan. Ninja, etukäteen jo ongelmat tiedostettuna, suhtautui koko toimitukseen hyvin varauksellisesti ja pälyili miestuomaria ottaen todella paljon paineita kaikista 'kiusaamisista' ja kuormituksista. Tuloksena reilu hylsy miinuspisteillä. Itselleni oli yllätys miten varautuneisuus miehiä kohtaan vaikutti koko testin ajan Ninjan käyttäymiseen ja itseluottamukseen! Tosin tuomarit totesivat koiran toimineen parhaiten pimeässä huoneessa YKSIN ongelmia ratkoessaan eli Terhi sai noottia koiran liiallisestä höösäämisestä ja paapomisesta.

Senna taisteluleikissä - saalista löytyy mutta varsinaista taisteluhalua ei.

Senna puolestaan on ollut mulle arvoituksellinen koira - häsläri ja höseltäjä jonka keskittymiskyky ja taito rauhoittua vois arjessakin olla huomattavasti parempi, toisaalta taas erittäin halukas ja vauhdikas työskentelijä esim. hakumetsässä. Testissä Senna todettiin hermostuneeksi sähläriksi, jolla palikat sekoaa totaalisesti rohkeuden eli toimintakyvyn puuttuessa. Sennalle myös reiluilla miinuspisteillä hylätty tulos (vaikka enään ei varsinaisesti hylätty/hyväksytty jaottelua olekaan). Voi surkeus! Olin täydellisen pettynyt sijoitusnarttuni esityksiin vaikka sinällään Senna on ihastuttavan avoin ja syliintunkeva tyttö ja kaikessa tekemisessään varsin valloittava pakkaus! Testin kuluessakin se haki kovasti tukea tuomareilta ja oli pimeässä huoneessa rohkeuden puuttuessa jäänyt tuomarin viereen rapsuteltavaksi aktiivisen liikkumisen ja emännän etsimisen sijaan.


Senna puolustushalu - hyökkäyksen päätteeksi.

Salli testattiin viimeisenä koirana ja luottamukseni oman koiran suoritukseen oli vankkumaton. Tiesin että Salli on 'tolkku' koira ja läpäisee testin mutta se on sitten eri asia kuinka 'hyvillä' pisteillä tällä varsin tiukalla tuomariparilla.

Taistelutahtoa Sallista löytyy paljon ja se tarttuu patukkaan varmalla otteella. Testissä leikitetään kepillä joka kelpasi Sallille toki. Tästä sosiaalisesta taisteluleikistä Salli olisi saanut +3 (suuri) mutta taistelu radalla oli vaisumpaa joten kokonaissaldo jäi osiosta +2 (kohtalainen). Tässä osiossa on minusta vuosien varrella eniten muutoksia - enään ei apinanraivolla taisteleva koira saakaan +3 jollei se osoita vahvaa taisteluhalua myös itse radalla. Tai sitten tämäkin on puhtaasti tuomareiden mukaan menevä juttu, ihminen kun arvostelee ja tulkitsee niin ikinä ei voi mennä täysin 'saman kaavan' mukaan.


Salli taistelee..ja emäntä roikkuu hihnan jatkona..


Ja leikki jatkuu...
Toimintakykyä mittaavat kelkkakoe ja pimeä huone menivät hieman ristiin...kelkalla Salli ei osoittanut mitenkään suurta rohkeutta mutta sensijaan pimeässä huoneessa se liikkui itsenäisesti joka sopukan tutkien ja emäntää pimeästä nurkasta etsien ja helposti löytäen! Tuomarit kehuivat Sallilla olleen päivän paras pimeä huone! :-D


Kelkkakoe - ei saa katsoa koiraa vaan kelkkaa!

Terävyyttä tai puolustushalua Sallista ei löydy. Seinässä uhattuna se heilutti häntäänsä ja 'leikki' näkymätöntä...puolustushalua se osoitti hieman haukkuen mutta taito ja rohkeus ei riittänyt enempään. Salli on laumakoirana aina luovuttanut etulinjapuolustuksen emälleen Gipsylle! :-)

Hermorakenne tytöllä on kunnossa, testistä ei ollut mitään vaikeuksia palautua ja lopputulosta kunneltaessa se makasi rentona vieressäni. Tempperamentiltaan Salli on tavallisen vilkas ja luoksepäästävyydeltään hyväntahtoinen, luoksepäästävä ja avoin. Kovuutta tästä tytöstä ei löydy, hieman pehmeä ja siten hyvin 'notkea' koira.


Apua - tuleeko se mamin päälle??


No huh, ei sittenkään!

Sallin luonnetesti pöytäkirja näyttää tältä:

1. Toimintakyky +1 (kohtuullinen)

2. Terävyys +1 (pieni, ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua)

3. Puolustushalu +1 (pieni)

4. Taisteluhalu +2 (kohtuullinen)

5. Hermorakenne +1 (hieman rauhaton)

6. Tempperamentti +3 (vilkas)

7. Kovuus +1 (hieman pehmeä)

8. Luoksepäästävyys +3 (Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin)

+++ laukausvarma

yht. 170p
Tuomareina Jari Keinänen ja Riitta Lehmuspelto

Hengissä selvittiin!

Vaikka Salli ei olekaan 'maailman kaunein' rotunsaedustaja niin on se omistajansa puolueellisen mielipiteen mukaan HYVÄ briardi!! ;-)
Harrille kiitos kuvista! (copyright Harri Nissinen)



























































































2 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Sallillahan on menny vallan mainiosti luonnetesti! Onnittelut :)

Hippijengi kirjoitti...

Kiitos! Salli on semmonen perushyvä koira! Tasainen ja varma.