sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Läheisyyttä

 
Liekkö mulla koskaan ollut näin sopuisaa narttulaumaa kuin mitä nyt on. Ikäerolla on varmaan oma osuutensa, yksi jo keski-iän ohittanut narttu ja toinen vanhus. Siihen saumaan oli Rillan helppo asettua.
Rastasta löytyy vielä paini - ja kirmauskaveri tarvittaessa ja muorin kylkeen on mukava asettua nukkumaan. Nämä ovat kyllä semmoinen toistensa läheisyydestä, hellyydestä ja hoidosta nauttiva kolmikko ettei ole ennen tässä torpassa tavattu.
On mielenkiintoista huomioida tuleeko Rillan aikuistuminen ja hormoonaalinen vaihtelu vaikuttamaan lauman sopuisuuteen, samalla olen pohtinut mikä merkitys on matriarkka Gipsyn poistumisella.

 

 
Ihana kevättalvi antaa nyt parastaan ja vaikka kuinka rakastan tätä vuodenaikaa, on tänä keväänä ollut paljon haikeutta ilmassa.
Gipsyn vanheneminen on ollut silmiinpistävää viimeisen puolen vuoden aikana. Enään ei ole muorista pitemmille lenkeille lähtijäksi, lihaksisto on kuivunut ja askel on horjuva. Aiemmista vanhojen koirieni 'merkeistä' päätellen Gipin aika ei ole enään pitkä...meillä mennään vääjämättömästi kuukausi, viikko kerrallaan aina siihen asti kunnes on enään vain päivistä kysymys. Tässä vaiheessa muistutan aina itseäni siitä totuudesta, että koiran omistajana ja omana ihmisenä olen velvollinen tekemään viimeisen palvelun ystävälle. Ne on aina raskaita päätöksiä, on huomioitava vanhan koiran elämänlaatu ja kivuttomuus eikä miettiä sitä milloin se itselle olisi mielekkäintä.
Toivoisin, että Gipi jaksaisi lämpimään kevääseen ja alkukesään, saisi nauttia lämmöstä terassilla ja pihanurmikolla köllötellen.



Siihen asti annan vanhalle koiralle kaikkeni, käymme pienillä kävelylenkeillä useamman kerran päivässä, kotona on lattialla matot, siten ettei vanhuksen tarvitse liukastella, hoidan turkkia hellästi harjaamalla Gipiä viikottain, hyvää ruokaa ja rapsutuksia unohtamatta. Koiravanhukset nukkuvat paljon ja se niille suotakoon, meillä muoria kyllä autetaan jos ei kipuaminen sohvalle joka päivä onnistukaan. Lämmittävistä vieruskavereista ei ole pulaa ja samalle sohvalle ovat aina mahtuneet likitysten.

Gibbon muori

2 kommenttia:

Minna T kirjoitti...

Voi mitä kylkimyyryä teillä! Ihana tyttökolmikko!
Monesti on minulla Gipsy mielessä... Että mitä mummelille kuuluu... No, nythän sain siitä tässä lukea.
Vähän huolestuneena luin, kun toivoit, että mummeli kesään asti jaksaisi. Piti ihan tarkistaa, että mitä se mummelin ikä vuosina olikaan... Neljätoista mittarissa ensi syksynä!?
Minä NIIN toivon, että niitä synttäreitä vielä vietetään!
Mutta toki tiedän, että sinä olet paras mummelin voinnin asiantuntija ja arvioija.
Aurinkoisia päiviä ja hyviä vointeja teille kaikille!

T. Minna Tee

Teija kirjoitti...

Nautihan joka hetkestä Gipsyn kanssa! Samoissa tunnelmissa täällä mennään, vaikka Mirkku on muutaman vuoden nuorempi.