sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Luonnetestissä

Luonnetestipaikat on olleet tänä vuonna kiven takana. Meillä Lapissa on järjestetty vain yksi luonnetesti, Pellossa syyskuussa. Jos viime vuonna luonnetestit jäi vähän vajaiksi jopa niin että kaksipäiväisiä testejä pidettiin lopulta vain yhtenä päivänä, osallistujapulan takia. Sitä ongelmaa ei nyt koronavuonna ole ollut. Pelloon ois tullu varmaan kaksinkertainen määrä osallistujia ja samaten kaikki Oulun seudun testit täyttyivät pikapikaa ja virkku näytti "täynnä" leimaa joka testin kohdalla. 
Sain Pepsille paikan oman kerhon testiin Pelloon, mutta juoksujen takia jouduin hetimiten perumaan paikan. Onneksi samoihin aikoihin Haukiputaalla villakoirien testiin aukesi ilmo muille roduille ja sain paikan sinne. Testaan mielelläni omani 3-4 vuotiaana ja suositan testaamista myös kasvateilleni. Onpahan jokin luonnenäyttö koirasta, käyttötuloksiin kun niin harva kasvatti lopulta yltää. 

Haukiputaalla villakoirakerhon testissä tuomareina olivat mulle oudot Leena Berg ja Riikka Maijanen. Yleensä olen pyrkinyt testaamaan koirani täällä pohjoisessa ja monesti näillä pohjoisen suomen tuomareilla. Tänä vuonna lt-tuomarien lista on lyhentynyt, varsinkin Lapin osalta, kun Jari Keinänen ja Riitta Lehmuspelto lopettivat (luopuivat tuomarioikeuksistaan) eikä kuulemma oululainen Reijo Hynynenkään enään kauan jatka. Toivottavasti uusia lt-tuomareita valmistuis tänne pohjoisemmaksikin.

Pepsi sai hyvin omannäköisen tuloksen radalta. Ainoastaan tempperamenttia olisin veikannut vilkkaaksi +3 mutta testissä sen väistöliikkeet olivat sen verran verkkaiset että sinne +2 kohtuullisen vilkas ruksi meni. Muuten se on toimintakyvyltään tavallisen kohtuullinen +1 ja taisteluhaluakin on sen kohtuullisen +2 verran. Luoksepäästävyydessä siinä on nähtävissä aavistus pidättyväisyyttä, Pepsi mielellään tervehtii vieraita kääntämällä pepun syliin rapsutettavaksi. 😃 Toimintakykyä mittaavassa pimeässä huoneessa Pepsi keksi helpoimman tien minun luo, hyppäämällä 90cm korkealle pöydälle ja siitä suoraan nurkassa istuvan mamman luokse. Moinen luovuus ei kuitenkaan tuomareita miellyttänyt, ois pitänyt kiertää pöytä ja kulkea käytävää pitkin. Noh, ainakin alustavarmuus tuli siinä pimeässä myös todennettua.

Loppupisteet 140p +++ laukausvarma





Tavan arjessa Pepsi on koiristani se selvästi vilkkaampi, on ollut sitä jo pentuna emäänsä verrattuna. Siinä missä Rilla on perusdiesel on tyttärensä sähäkämpi ja sinkoilevampi (niin hyvässä kuin pahassa).
Koulutuksellisesti Pepsi on aktiivisempi ohjaajaa kohtaan ja sinällään jo helpompi/kiitollisempi koira kouluttaa. Taisteluhalultaan ne ovat, kuten luonnetestissäkin, samaa tasoa. Sillä erolla että Pepsi syttyy nopeammin leikkimään mutta sen otteet esim patukasta on huonommat. Ote elää verrattuna Rillan iskee kiinni ja pysyy-otteisiin.
Mulle ohjaajana Pepsi on mukavampi koira kouluttaa ja käydä kokeissa, sillä se palkkautuu sosiaalisesti todella hyvin. Se menee koesuoritukset läpi pelkillä kehuilla ja nousee kivasti tsemppauksista. Arvostan tätä, varsinkin kun Pepsilläkin on omat puutteensa vieteissä, saaliissa jne. Että onneks laumavietti on vahva. 😄
Tälle syksylle luonnetestiin menee R-pentueesta vielä Urho. Nitrolle yritetään saada paikka ensi kevään testeihin...jos korona suo ja sallii.. 😕

Peppen - mamman hönö <3

Ei kommentteja: