torstai 20. lokakuuta 2022

Pakastepennut

Siinäpä olikin monta käännettä ennen kuin Pepsin P-pennut tuhisivat pentulaatikossa. Suunnitelmat käynnistyivät jo viime syksynä kun pentue Jurrin kanssa ei toteutunut. Ajattelin antaa Jurrille uuden tilaisuuden Sopun kanssa mutta Pepsille olisi löydettävä uusi uros. 
Muutama mielenkiintoinen uros löytyikin Tsekeistä ja alusta asti oli selvää että tuottaisin uroksesta pakastetta ja Pepsi keinosiemennettäisiin.
Keväällä vahvistui päätös että Everyday Joy Velmond olisi valittu sulho ja yhteydet Tsekkeihin soljuivat mutkattomasti. Joyn emän omistajalla Tanalla oli kokemusta uroksen sperman keräyksestä ja pakastamisesta oman uroksensa kanssa ja Tana toimikin yhteyshenkilönä Tsekin päässä.
Sperman keräys sovittiin heinäkuulle Frozen Dog klinikalle Bronoon. Klinikka on erikoistunut koirien lisääntymispalveluihin ja heillä oli kokemusta eri puolille maailmaa lähtevistä lähetyksistä.

Joyn sperma kerättiin ja pakastettiin. Koko ejakulaatti tuotti yhteensä 6 olkea + yksi koe-olki. Kaikki vaikutti hyvältä. Vielä piti viikko odottaa jotta oljet ja koe-olki olisi pakastettuna 7 päivää, jonka jälkeen nähtäisiin kestääkö sperma pakastuksen. Hyvin kesti ja siittiöiden liikkuvuus oli n.60%. Samantien alkoivat järjestelyt lähetyksestä Suomeen, koska Pepsi aloitti juoksunsa etuajassa heinäkuun lopulla.

Yksi olki (mustekynä verrokkina)

Typpitankki sisältäen 6 olkea Joyn vikkeliä uimareita lähti Bronosta 2.8 tiistaina FedExin välittämänä kohti Tamperetta ja Veterin spermapankkia. Jotta mikään ei menisi liian yksinkertaiseksi, tuli tähänkin keissiin muuttuvia osia sisältäen jännitystä, stressiä ja epätoivon hetkiä.
Vallitsevasta maailmantilanteesta johtuen koko Euroopan rahtiliikenne oli ihan tukossa. Tukoksen keskus oli CDG Pariisi. Kävi ilmi että Charles de Gaullen kautta menevässä rahtiliikenteessä oli arviolta 1-2 vk:n viivästymä. Jee..ja Pepsin juoksu eteni päivä päivältä...epätodellista! Ei auttanut spostit tai soitot kuljetusfirmaan Suomessa eikä Tsekeissä. Jumissa oltiin.
Lohdutin itseäni että vaikka lähetys ei ehtisi tähän juoksuun olisi siemenet käytettävissä tulevaisuudessa vaikka Sopulle. Pepsi itse täyttää jo 6 vuotta tänä syksynä ja sen osalta jalostuskäyttöaika hiipuisi. Kunhan se perhanan tankki saataisiin ajoissa Suomeen. Kuljetukseen tarkoitettu nestetyppitankki säilyy kylmänä n. 2vk ajan joten vielä oli toivoa.
Vihdoin keskiviikkona 8 päivää myöhemmin 10.8 lähetys oli HKI-Vantaalla ja myöhemmin iltapäivällä Veterissä. Sisältö oli kunnossa ja siirrettiin Veterin omaan isoon säilytystankkiin. Me Pepsin kanssa suuntasimme vauhdilla kohti Tamperetta ja jo seuraavana aamuna olimme Veterissä ensimmäisessä progessa. Pepsin juoksun 14pv otettin eka proge joka näytti arvoa 10,9 ng/ml. Vielä ei ollut aika siemennykselle eli ehdimme ajoissa! Seuraava proge oli lauantaina juoksun 16pv ja nyt arvo olikin jo 19,7 ng/ml. Oli aika siementää!


Sulhanen turvavöissä ja morsio takapenkillä 💕

Keinosiemenyksen hoiti ell Tapio Palolahti Kihniön maatilallaan. Minä nappasin Veteristä siemenet mukaan ja ajelin morsion kanssa Kihniöön. Olimme sopineet että siemennys tehdään iltapäivällä klo 15. Tapio käyttää siemennyksessä norjalaista katetria ja rauhoittaa koiran toimenpiteen ajaksi. Homma oli nopeasti hoidettu vahvalla ammattitaidolla. Kävipä ilmi että Tapiolla on mökki täällä Ylläksellä ja hän on monta kertaa siementänyt koiria myös siellä. Tapion ammattitaito keinosiemennyksessä on sitä luokkaa että moni ajaa typpitankin ja nartun kanssa vaikka Helsingistä Ylläkselle osaavan siementäjän perässä. 
Pepsi siemennettiin 13.8.2022. Siemennyksessä käytettiin 2 olkea. Koska olin maksanut kaikki Tsekin pään kulut sain itselleni koko ejakulaatin eli 6 olkea. Mulla on siis vielä 4 olkea Joyn pakasteuimareita Veterin spermapankissa odottamassa mahdollista tulevaisuuden käyttöä.

Virallinen hääkuva 😍😄

Pepsi todettiin kantavaksi ultrassa syyskuussa ja rtg-kuvassa myöhemmin lokakuussa näkyi 6 rankaa ja kalloa. Pepsille pakastepentuja prokkis oli onnistunut!

Tiineysröntgen

Pennut syntyivät 12.10.2022. Kuusi pentua (3+3) joista yksi poika valitettavasti menehtyi 3vrk:n iässä. Se oli pitkään jumissa synnytyskanavassa ja kärsi todennäköisesti hapenpuutteesta. Olen ikionnellinen näistä viidestä potrasta pakastepennusta!

Mama ja pennut 💜

P-pennut 1viikon ikäisinä

Mitään halpaa lystiä tämä ei ollut. Eipä silti, kyllä kesäisillä polttoaineen hinnoilla olis matkustus Tsekkeihin astuttamaan kustantanut vähintään saman. Toisaalta se on vain rahaa, jota minun tapauksessa menee paljon koiriin ja koiraharrastukseen ja kasvatukseen. Ne on niitä henkiökohtaisia valintoja meillä jokaisella!

Ei kommentteja: