keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Reenirutistus

 
Miten näistä viileistä kesäkeleistä onkaan iloa - no ainakin koirien reenimielessä. Ilo ois ylimmillään jos nuita mäkäräisiä ei olis pilvin pimein tuolla kentillä ja metsiköissä. Viimeaikaiset sateet on pitäneet huolen, että itikoitten ja mäkäräisten lisääntymispaikkoja, lammikoita ja kosteikkoja on riittämiin ja siten tietenkin näitä verenhimoisia kesäisiä riesojamme. :(
Onneksi ystävämme pohjoistuuli on pitänyt huolen, ettei reenailut ihan kärsimysnäytelmiksi ole menneet. Onpa tuulisista päivistä ja illoista on ollut iso hyöty myös hakumetsässä.

Jenna tuli Lappiin Juhannusta viettämään ja samalla jäivät Naavan kanssa muutamaksi päiväksi lomailemaan, joten pieni reenipuserrus oli paikallaan.
Otimme tokoa, tottista, esineruutua, rullailmasuja, hakua ja päälle pitkiä lenkkejä. Mahtava oli taas reenailla ja todeta miten upeasti Naava toimii tottiksessa eikä maastohommissakaan hassummin.

Kentällä kokeilimme pk-esteitä, lähinnä irtohypytystä metrisellä (n.90cm) esteellä ja lopulta noudon kanssa. Naava on pituusloikkaaja agilityn puolelta ja toki taito hypätä metrinen puhtaasti kolistelematta vaatii vielä paljon toistoja. Rillan kanssa sain tehtyä taas pieniä seuraamispätkiä ja henkilön kiertämistä ja kontaktin säilymistä. Rillalle pk-esteet on jo hyvällä mallilla ja hommat päätetään kentällä aina eteen-lähetykseen mahtipatukkapalkalle. Naava sai eteenmenossa jalkapallonsa retuutettavaksi, futishullu kun on ;)

Naavalle ei ole koskaan otettu esineruutua, joten muutamalla mielikuvaharjoituksella hyvin tallotulla suikaleella aloitimme ja TADAA homma oli sillä selvä. Kun nouto on kunnossa ja palautukset nopeita, ei ollut väliä haettiinko hanskaa 10 metristä vai 40 metristä. Hyvä Naava! Esine-etsinnän idea on nyt laitettu hautumaan.
Rillan esineruutu on edelleen ongelmissaan, irtoaa hyvin ja alun (vähemmän) juoksentelun jälkeen paikantaa esineen ja tuo vauhdilla, mutta tällä kertaa väliin sattui ruudusta ja 'töistä' karkaaminen jonkun mielenkiintoisen hajun perään. Prkle. Hemmetin jäniskoira, porokoira, hirvikoira...toivottavasti joskus vielä palveluskoirakin!  :/

Haun rullailmasuja otimme esineruudun jälkeen, jo hieman väsyneillä koirilla. Sekä Rilla että Naava saivat ehkä häthätää yhden hyvän suorituksen. Rilla ei malta lähteä tuomaan mulle letkunpätkää vaan jäis mielummin seurustelemaan maalimiehen (Jennan) kanssa. Ripeään tuontiin pitää ottaa lääkkeeksi rullan hakemista lähempää ja aluksi mieluisammalla nahkapatukalla. Kokeillaan sitä seuraavaksi, tärkeintä olis saada ilmasukaavaa näyttöineen ja siitä palkkauksineen auottua, mutta ilman ripeää irtorullan tuontia homma ei oikein etene. Hmmm...
Naavalla on ilmaisukaava jo aika hyvin päässä, se vaan tahtoo oikoa ja räkäsee letkunpätkän välille (tiputtaa) tai siihen parin metrin päähän Jennasta ja sitten kiire kiire maalimiehelle OIKEALLE patukkapalkalle. Ryökäleen hätähousu, rullan tuontia lähempää ja nostamista käteen maasta ohjeistin lääkkeeksi ja rauhoittumista ylipäänsä, ihan kaikkeen.

Hakua saimme reenatuksi tiistai-iltana Käkivaarassa Toivolan upealla radalla. Tykkään radan korkeuseroista, kumpareista luonnonpiiloineen ja hyvästä näkyvyydestä kangasmetsineen. Meillä oli vain aloittelevia koiria, joten reenit oli nopsaan pidetty. Naavan malttamattomuus ja pienoinen epävarmuus näkyi lyhyinä pistoina, taito ja maltti käyttää nenää on vielä hakusessa. Itseluottamusta irtoamiseen sinne 50-60 metriin tarttis kans reeniä haamuilla ja pakenevilla jäniksillä. Naavalle ja Jennalle nämä pk-hommelit on kuitenki tässä vaiheessa enempi koiran aktivointia ja pohjien työstämistä eri osa-alueista mahdollista tulevaisuutta ja kokeita silmällä pitäen. Autottomana kaupunkiasukkeina tavoitteellinen reenaaminen ja varsinkin tehokkaaseen hakuryhmään sitoutuminen on tällä hetkellä mahdotonta. Ehkäpä joskus..ja silloin on molemmat edes vähän hajulla hommista.
Naavan keskittymistä reeneihin selvästi haittasivat meneillään oleva juoksu ja nämä Lapin ilmavoimat eli itikat ja mäkäräiset. Ei ole helppoa keskittyä annettuihin tehtäviin kun mahanalus on syötynä veripaukamoille ja ympärillä hyörii hyttynen jos toinenkin :P

Tämmönen Kurre tulossa hakuradalle :D



Vedetäänkö kilpaa!

Rillan haku oli taattua ja varmaa Rillaa, nenä auki irtoaa syvälle, etsii rauhallisesti ja varmanoloisesti alueen eikä hevillä lähde kyselemään multa apuja. Surkeesti tarttis ruveta tuota ilmasua työstämään jos mielii tässä lajissa ikinä edetä. Kirjataan täten pieneen sinikantiseen reenivihkoon tavoitteeksi rullailmasun opettelu :)

Ukkoja? keskittymistä..

Ukko!

Iloinen hakukoira mustikkavarvikossa

Toivolan hakuradan valoisaa keskilinjaa

Kiitokset hakukuvista Raisalle! (c) Raisa Hartikainen

Ei kommentteja: