lauantai 15. tammikuuta 2011

Pentuesuunnitelmia

Alkaneen talven ja tulevan kevään suunnitelmiin kuuluu omalta osaltani ensimmäisen Boreabrie pentueen toteuttaminen. Aina on helppo suunnitella ja unelmoida mutta käytännössä mikään ei ole varmaa kun on kyseessä koiran jalostus. Niin moni asia voi mennä pieleen matkan varrella, astutus ei onnistu, narttu jää tyhjäksi, synnytyksessä ilmenee komplikaatioita jne. Maalailemalla sen enempää kauhuskenaarioita uskallan kuitenkin suunnitella ja hiukan maalailla tulevaisuutta.

Sallin kuoltua jäin koiraharrastuksessani todella tyhjän päälle. Sallin menetyksen myötä menetin rakkaan perheenjäsenen ja harrastuskaverin lisäksi tulevan jalostuskoirani. Salli olisi jatkanut itselleni tärkeää Gipsyn emälinjaa, vahvaa tsekkiläis-ranskalaista linjaa, josta itse niin paljon pidän. Toki siinä tunteiden myllerryksessä, minkä kävin läpi Sallin kuoleman jälkeen, oli nähtävissä myös halua pitää kiinni Sallista tavalla tai toisella. Siksi Senna.

Senna eli BH Zhamanen Jisiida (B/B 0/0) on ex-sijoitusnarttuni, Gipsyn musta tytär, Sallin pentuesisko. Sennan täytettyä viime heinäkuussa neljä vuotta siirtyi se Terhin nimiin ja omaksi. Terhi kyllä vakuutteli mulle jo viime kesänä että Senna on minun käytettävissä jälkeenpäinkin jos niin mieli tekee. Tarkoitukseni ei ole koskaan kasvattaa briardeja 'isosti' joten saman pentueen sisaruksista aikomukseni oli käyttää jalostukseen vain Sallia.

Muistin tuon Terhin lupauksen seisoessani Sallin haudalla kynttilä kädessä - ajatus sukulaispennusta jossain vaiheessa lämmitti sydäntä ja loi uskoa eteenpäin.

Urosvaihtoehtoja miettiessäni oli itsestäänselvää että ulkomaan astutus ei tulisi kysymykseen. Koska kyseessä on toisen koira, jota minä jalostuslainaan, haluan minimoida kaikki mahdolliset riskit joten mikään pitkä ulkomaanmatka mahdollisineen lentokuljetuksineen ei tullut kysymykseenkään. Kotimaan uroksista olin jo kauan sitten iskenyt silmäni komeaan fawniin Jolibumerang Beykoon (B/B 0/0) eli Maijun Peikkoon. Peikko edustaa sekä luonteen että ulkomuodon puolesta sitä mitä haen Sennalle - Strong body with the strong mind.

Yhdistelmän sukusiitosprosentti on 1,56% neljän sukupolven mukaan laskettuna. Se on kevyt linjaus Gipin emään Anouschka Campanellaan ja edelleen viidennessä polvessa INT CH IPO2 Elfi Jesediin. Itseäni miellyttää erityisesti pentujen sukutaulussa esiintyvät kaksi luonteeltaan vahvaa narttua, oma Gipsyni sekä Peikon emä Armi eli BH HK1 TK1 Lady Marmalade Moravia Campanella (lte 213p).


Anouschka Campanella ja INT CH IPO2 Elfi Jesed


Armi ja Maiju hakutreeneissä

Terveyden osalta, erityisesti lonkka - ja kyynärtulosten valossa yhdistelmä on lähtökohdiltaan varsin hyvä. Senna tulee Zhamanen J-pentueesta, jossa kuvatuista koirista yhdellä on c-lonkat ja yhdellä 0/1 kyynäreet loput ovat täysin terveitä A-B lonkiltaan ja 0/0 kyynäriltään. Peikon sisaruksista kaikilla kuvatuilla on A-B lonkat ja 0/0 kyynärät. Niillä muutamilla sisaruksilla joita on Sennan ja Peikon lisäksi silmäpeilattu on kaikilla terveet silmät.

Seuraavassa bloggauksessa on tarkoitus kertoa enemmän sekä kuvin että sanoin suunnitellun pentueen vanhemmista Peksistä ja Sennasta. Tähän loppuun suurkiitokset Terhille ja Maijulle, ihanille ystävilleni, jotka mahdollistavat ensimmäisen pentueeni toteuttamisen - toivotaan onnea ja vielä kerran onnea sen lopulliseen onnistumiseen!


Pikku Senna 6-viikkoisena


ja 2-vuotiaana nuorukaisena briardleirillä

Pikku Peikko kotipihallaan..

ja sama poika muutaman vuoden kuluttua..lieneekö sama paikkakin..




7 kommenttia:

Anne-Riitta kirjoitti...

Onnea ja menestystä suunnitelmiin :-)

Zhamanen kirjoitti...

Täälläkin pidetään peukkuja pystyssä että kaikki sujuisi suunnitelmien mukaan! :)

Sari ja moppikööri kirjoitti...

Sydäntä lämmittää ajatus ensimmäisestä Boreabrie pentueesta :) ja siitä että jatkat eteenpäin:) Tseppiä tulevaan ja niinkuin sanoin kerran tässä jospa niitä vauvoja sais sitte käydä hipistelemässä kun tuossa ihan naapurissa ovat :)

Tuula, Helmi ja Tuuli kirjoitti...

Onnea täältäkin pentuesuunnitelmiin! Toivotaan, että tulee mukava pesue hyviä harrastuskoiria niin sinulle kuin muillekin.

Satu kirjoitti...

kauniita koiria suvussa todellakin! Koko lauma täällä peukut pystyssä että ensi kesänä saat taas jatkaa rakasta harrastamista uudella menopelillä ja vähän vanhojenkin tyttöjen kanssa tientekin!

Anonyymi kirjoitti...

Saripa sen sanoi: hipistelemään joo :) onnea ihan hirveästi, että kaikki menis nyt niin hyvin vain voi!

Outi

MaijuK kirjoitti...

Kyllä Minna näin on; molemmat Peikon kuvat on otettu kotipihalla. Missä muuallakaan peräkammarinpoika pääsisi poseeraamaan :D
Totta puhuen Peikon pentukuvaa katsoessa muistuu hyvin elävästi mieleen miksi Peku kotiin jäi. Se vaan oli yksinkertaisesti maailman suloisin briardin pentu <3