tiistai 25. joulukuuta 2018

Joulutontut

Tai paremminkin joulupossut täyttivät 4 viikkoa joulun alla ja napsin niistä 4-viikkoiskuvat. Kuvia pentueistani olen lisäillyt sekä tänne blogiin että faceen ihan sieltä ensimmäisestä S-pentueesta lähtien. Ajattelen että jääpähän muisto edes jonnekkin jos pöytäkoneen kovalevy tilttaa ym. (ei ole edelleenkään ulkoista kovalevyä...)

Roosatyttö 4vk

Ruskeapoika 4vk

Oranssipoika 4vk

Sininenpoika 4vk

Pennut kasvavat vauhdilla ja liihottelevat painokäyrissään ihan omilla lukemilla muihin aikaisempiin pentueisiin verrattuna. Tämä "ylensyönti" on aiheuttanut myös ongelmia, pentujen lisäruokinta oli aloitettava tosi varovasti. Vasta nyt 4.viikolla pennut ovat saaneet säännöllisesti kerran päivässä lisämuonaa, nappulaa kermaviilillä ja tehobaktilla höystettynä. Pikkuhiljaa vois ruokintakertoja lisätä kahteen..kolmeen..


Vaikka olen koettanut ruokkia Rillaa maltillisesti, on se niin laiha että ihan pakko on antaa sille yhä tujumpia annoksia kolmesti päivässä. Sen kaikki syömä ravinto tuntuis menevän maidontuotantoon, joten yhtään lihaa ei kerry luisevaan kroppaan, Sama ongelma oli viimeksi R-pentueen kanssa, maitoa riitti hyvin ja pennut ovat pulleita ja potria mutta emäriepu kuin luuranko kaiken karvansa alla.
Ongelmahan on siinä että pennut menevät helposti ripulille jos emää ruokitaan 'yli' ja sen ruokinta-maidontuotantotasapainon löytäminen ei aina ole helppoa. Niin kävi nyt. Lisäruokinnan myötä kaikki pennut olivat löysällä ja ripulilla pari päivää, osittain toki ruokintamuutos syynä ja toisaalta tämä viheliäinen maidon ylituotanto.
Onneksi sain Manelta vihjeen käyttää Promax ravintolisää (tahnaa) suolistohäiriöihin. Kerran päivässä suun kautta ruiskulla annettava tahna teki ihmeitä jo ensimmäisen vuorokauden aikana, - kaikkien pentujen tuotokset olivat kiinteitä pötkylöitä. Voi kuinka iloiseksi voikaan vähän jo väsynyt kasvattajamamma tulla kiinteistä kakkapötkylöistä 😃


Onneksi Rilla-laiheliini toipui viimeksi tosi nopsaan ja alkoin saada lihaa ympärilleen heti Ärrien luovutuksen ja imetyksen loppumisen jälkeen. Toivotaan että niin kävisi nytkin ja helmikuussa meillä asuisi jo pyylevämpi emäkoira.






Joulun jälkeen meillä alkaa varsinainen vierailuviikko - pentujen tulevia omistajia on tulossa käymään ja muitakin pentujen sylittelijöitä. Tervetuloa penturumbaan ja varsin askeettiseen kotiini. Kyllä on niin kommeeta sanomalehtimattoineen ja kompostiverkkoineen - joulukoristeet joulukuusesta puhumattakaan jätin surutta varaston hyllylle odottamaan seuraavaa joulua.

Ei kommentteja: