sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Vammoja ja vauvoja



Tässähän voi paleltua pylly!
Lauantai aamuna ihmettelin Sallin outoa, hiljaista olemusta. Mietin onko juoksu lopultakin alkanut ja neidillä olisi jopa kipua ja särkyä. Kurkkaus hännän alle osoitti epäilykseni vääräksi mutta siirtäessäni häntää sivuun Salli vingahti. Ulkona lenkillä se hipsutteli muiden perässä todella epätyypilliseen tapaan ja roikotti omituisesti häntäänsä.
Tunnusteltuani häntää huomasin miten se oli tyvestä hieman turvoksissa ja kosketusarkakin. Mitään muita vammoja siinä en sitten huomannutkaan, ei haavoja tai verenpurkaumia, ainoastaan lievä turvotus ja kosketusarkuus sekä hännän 'elottomuus' koiran liikkuessa. Selailin nettiä ja löysin mielestäni selkeän syyn moiseen - vesihäntä! Soitto päivystävälle eläinlääkärille varmisti asian. Hoitona Rimadyl tulehduskipulääke parina päivänä (onneksi löytyi kotiapteekistani) ja lämpöä häntään ja peräpäähän. Voi kökkö! Ei sitten lähdetty Rovaniemelle pk-treeneihin...Salli on palelluttanut pyllynsä!


Voihan häntä!

Koirat ovat joka päivä useita tunteja pihalla ja tietenkin istuskelevat mielellään lumivallin päällä ympäristöä tsiikaillen ja auringosta nauttien. Tämä keväinen nautinto koitui Sallin hännän kohtaloksi. Vesihäntä tulee yleensä liiasta uimisesta ja vedessä lotraamisesta mutta myös kosteudesta ja kylmistä alustoista. Kuulemani mukaan hyvin tyypillinen 'noutajatauti' mutta näköjään iski paksuturkkiseen briardiinkin! Hmmm..pitäisköhän tytöille laittaa ventabed alustat vallin päälle ja portaille kevätpäivien ajaksi...

Tarkkailun alla ovat nyt myös anaalirauhaset, jotka vesihännän yhteydessä helposti ärtyvät. Kyseisten rauhasten turhaa sorkkimista olen vältellyt, niidenhän tulisi koiralla tyhjentyä normaalin ulostamisen yhteydessä, eikä meillä sen kummemmin anaaliongelmista kärsitäkkään. Normaali ruokavalio ja kiinteät ulosteet hoitavat anaalien tyhjentymisen. Toivottavasti näin on jatkossakin.

Olen viime aikoina mielenkiinnolla seurannut netistä tuttavani Katjan bordercollienarttu Ruskan pentujen syntymää ja elämänalkua. Eilen 4 vrk:n ikäisten pentujen Youtube video sai Gibbon mamman tunteet heräämään! Pikku bordercollievauvojen nälkäitku sai meidän 23-kertaisen äippäkoiran todella huolestumaan, hyvä ettei tunkenut väkisin tietokoneen näyttöön pentupoloisia auttamaan! Hölmö muori!


Ruskababies-filmi saa muorin äidinvaistot heräämään

Kauniit kevätpäivät senkun jatkuvat, toivottavasti myös pääsiäisen yli! Häntävammaisen Sallin takia emme ole nyt hiihtäneet lainkaan mutta pitkiä jokivarsilenkkejä olemme patikoineet. Ihanaa!


Häntävammainen :-)


Sunnuntai lenkillä Naamijoella





























5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä tavaton Salli tarvii villapöksyt!! Ihme ettei minun noutajapojilla ollu koskaan vesihäntää kun kaikki muut vaivat niillä tuntui aina olevan.Hornerin syndrooma toinen jota ei koskaan sairastettu vaikka noutajilla yleinen vaiva olikin. Gipsy on tosi äiti hoivaa omat ja vieraat vaikka kuvan välityksellä :) T:Sari ja Pojat

Minna M kirjoitti...

Voi voi, pikaista paranemista hännälle! Kaipailtiin teitä vähän treeneissä tänään, mutta ehkä nähdään 3 viikon kuluttua. Me lähdetään pääsiäisenä reilu viikoksi Pirkanmaalle kattomaan joko siellä pääsis jälkiä tekemään.

t. Minna & Jiit

Minna Tee kirjoitti...

No voihan dääm! Sallin häntä on varmasti pipi! :( Hellihän poloista ja pidä häntä nyt lämpimänä! Täällä meillä päin sanotaan, että "kevätilma on petollinen". Sitä se voi näköjään olla myös pitkäkarvaiselle briardille, vaikka ei ehkä ihan heti uskoisi. Pikaista paranemista Sallille! Toivottaa Minna & Hunks

Karo kirjoitti...

No voi surkeus Sallin häntää. Pikaisia paranemisia siis sinne Lappiin! :)

Terkkuja,
Karo & kempeleen likat

Jonna Niinikangas kirjoitti...

No huh! Onko tommosiakin tauteja?!
Pitääpä vahtia Kiitä, ettei liikaa istuskele, tykkää nimittäin päivystää ulkona hänkin, vaikka sitten yksinkin.