sunnuntai 15. tammikuuta 2017

case Rianna


Eilen lähti omaan kotiinsa toinen narttupennuista, pinkki/lila tyttö. Boreabrie Rianna sai ihanan huolehtivan kodin Rovaniemen Pahtajan maisemista Kemijoen rannalta. Tuija on kuulunut briardystäväpiirini ihan sieltä -90 luvun alusta lähtien kun muutin Hanin kanssa Rovaniemelle opiskelemaan. Tuijalla oli silloin brn Batzeeba "Cindy" ja yhdessä touhusimme mm Suomen Briard ryn Pohjois-Suomen paikallisjaostossa. Sittemmin kesällä 2004 kävimme yhteisellä kyydillä Tuijan ja Visan kanssa hakemassa ruotsintytöt Rastan ja Ronjan Etelä-Ruotsin Smålannista.
Aika on jättänyt molemmista näistä briardtytöistä mutta Tuijalla on kotona edelleen ruotsinplikka 3-vuotias Gilda (Rave On Gilda fauve EB) ja nyt minun kasvatti Rianna eli "Ruu". Onnea ja iloa tämän ihanan pikku prinsessan kanssa!



Rianna on kasvateistani ihan erityisasemassa. Se oli 3-viikkoisesta lähtien ihmeellinen pulauttelija, sekä maitoa että kiinteää ruokaa puklaili ulos ajoittain. Tarkkailin sitä ja kyselin kokemuksia vastaavista sekä kasvattajaystäviltäni että eläinlääkäreiltä. Kitalaki oli normaali ja pentu kasvoi normaalisti painoaan lisäten, se oli ulospäin ihan terveen oloinen reipas pikkupentu. Viisviikkoisesta eteenpäin ruokin sen erikseen korotetulta kipolta ja oksentelut loppuivat. Epäilys ruokatorven laajentumasta sai täten vahvistuksen.
Pentutarkastuksessa 6 viikon iässä ei ollut mitään huomautettavaa, kitalaki oli normaali samoin sydänäänet ja keuhkot. Sovimme eläinlääkärin kanssa että kuvaamme pennun kunhan se on hieman vanhempi. 9vk iässä Riannasta otettiin rtg-kuvat (rauhoittamatta eli huh huh olipas urakka saada pentu pysymään aloillaan..) joissa varmistui ruokatorven laajentuma eli megaesophagus. Kuvia konsultoi myös muutama ell Oulun Evidensiasta ja suositus oli että pentu varjoainekuvataan myöhemmin varttuneempana mutta muuten noudatetaan ruokinnallisia erityistarpeita eli ruoka ja vesi tulee aina tarjota korotetulta kipolta ja suurien ruokamäärien syöttämistä tulee välttää eli aikuisenakin ruokinta kahdesti päivässä.
Vika on synnynnäinen ja sitä pidetään polygeenisesti periytyvänä eli laajentumayksilöitä ei suositeta käytettävän jalostukseen. Riitta Aho (Punapaulan afgaanit) on tätä afgaaneilla tutkinut ja todennut että perimän jäljittäminen on vaikeaa. Eläinlääkäreiden mukaan vikaa esiintyy useilla roduilla, suomenajokoirilla ja saksanpaimenkoirilla varsin yleisestikin, ovat ne toki määrällisesti 'isoja' rotujakin. Lähipiirissä tiedän huskyja, joilla on ruokatorven laajentuma. Ko koirat on normaalissa safarikäytössä omin ruokinnallisine erityistarpeineen.



Rianna olis jäänyt Pepsin lisäksi kotiin minun harrastuskoiraksi, mutta niin sinnikkäästi Tuija ja Visa tämän pienen pippurisen mustamaskisen tytön halusivat itelleen,että sinne Pahtajalle omaan rakastavaan ja huolehtivaan kotiin uskalsin sen luovuttaa.
Näyttelyissä ja muissa harrastuksissa Riannaa eli Ruuta tullaan kyllä näkemään mm paimennusleirille ovat kesällä menossa ja Rovaniemen käyttökoirien tottisryhmässä on jo paikka varattuna.
Onneksi pikku-Ruu jäi tänne pohjoiseen, tulen näkemään sitä usein ja siten seuraamaan tämän erityislapsen kasvua ja kehitystä. Luulenpa että perheen Ylläksen reissuilla Ruu saa käydä täällä meillä useinkin siskonsa kanssa painimassa :)

Ei kommentteja: